Wat is een gezond dieet?

2 september 2018

Posted in Coaching en Workshops

Op www.dietist-rijnmond.nl schakel je de hulp in van de beste diëtist in Rijnmond. Ik ben Saskia en vijf jaar getrouwd met Pieter. We hebben allebei overgewicht. Sommige periode proberen we samen af te vallen en daarop volgen dan weer periodes dat we ook samen aankomen. Aangezien we samen koken en eten, vervallen we ook vaak samen in dezelfde patronen. Wij vroegen ons altijd af ‘wat is een gezond dieet?’ maar eindeloos speuren op het internet gaf of niet de eenduidige informatie naar we op zoek waren en geen antwoord op de vraag; ‘wat is een gezond dieet?’ Een bevriend stel van ons vertelde over Diëtistenpraktijk Rijnmond waar je samen met een diëtist een dieetplan maakt dat helemaal is toegespitst op jouw lichaam. Mijn man en ik aarzelden aanvankelijk, want je hebt toch altijd nog zoiets van ‘we lossen het zelf wel op.’ Maar op den duur hebben we toch besloten uit te reiken naar de diëtist en dat heeft prachtige resultaten opgeleverd. Ik wil je graag vertellen hoe het voedingsadvies en de manier van werken van de diëtist ons geholpen heeft. Een gezond dieet is een dieet dat past bij je lichaam. Dat is het eerste wat we leerden, en dat was ook waar het bij ons meteen misging. Mijn man en ik aten precies hetzelfde. Veel vlees en vis bijvoorbeeld. Het feit dat ik een vrouw ben en hij een man, zegt al alles over de verschillen. Mijn hormoonhuishouding is bijvoorbeeld totaal verschillend van die van mijn man. Ik reageer heel anders op eten en sommige dingen verwerk ik veel minder goed dan andere dingen. Wat een gezond dieet voor mijn man is, is weer heer anders dan wat een gezond dieet voor mij is. Bepaalde voedingsstoffen zijn voor mannen belangrijker dan voor vrouwen en als je een gezond dieet wilt volgen, dan moet je dus rekening houden met jouw persoonlijke situatie. Een paar belangrijke punten voor een gezond dieet:

  • Rekening houden met jouw lichaam, want ieder lichaam is anders;
  • Leren om je honger- en verzadigingsgevoel weer terug te krijgen;
  • Kiezen voor natuurlijke producten en geen kant en klaar producten.

Gezond dieet; leren maat te houden

Een belangrijk punt dat ontzettend veel verschil maakt als je een gezond gewicht wilt bereiken is maat houden. Dat is misschien wel een van de grootste uitdagingen maar wat ik en mijn man van de diëtist leerden is om er voor te zorgen dat je genoeg eet. Dat klinkt misschien als een tegenstrijdigheid maar te veel eten, of overeten, gebeurt vaak als je langere periode niet eet. Het is dan ook voor een gezond dieet heel erg belangrijk dat je verspreid over de dag eet en dat je geen maaltijden overslaat. Veel mensen slaan hun ontbijt over, maar dat is helemaal geen goed idee, want het ontbijt is een belangrijke maaltijd dat je lichaam op gang brengt. Dat moet je zeker niet overslaan. Vaak is meer en vaker eten de manier voor het lichaam om weer sneller te verwerken. Het zal je spijsvertering op gang brengen.

Lekker de natuur in

Het derde belangrijke punt waar wij attent op werden gemaakt door de diëtist en dat veel verschil maakte bij het afvallen, was het kiezen voor natuurlijke producten. Dat was iets wat we voorheen niet altijd deden. We maakten vaak toch een snelle keuze en kozen dan niet voor vers. Lekker de natuur in gaan en kiezen voor verse groenten en biologische producten is heel erg belangrijk als je weer op een gezond gewicht wilt komen en je goed wilt voelen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn