Het plaatsen van de watermeter

27 maart 2016

Posted in Woning en Tuin

Een watermeter is een belangrijk onderdeel van elke meterkast. In elk huis is een watermeter dan ook aanwezig. Met deze meter is precies na te gaan hoeveel water er in een huis of appartement wordt gebruikt. Zelfs in één huis kunnen de verschillende appartementen elk een eigen watermeter hebben. Hierdoor wordt het verbruikt per huishouden gemeten en betaalt u nooit te veel. Een goede meter is dan ook essentieel. Vaak komt het voor dat bij het huren van een woning of de aankoop van een huis de watermeter gewoon blijft zitten en u deze als het ware overneemt van de vorige bewoner. Het kopen van een watermeter zal dan ook alleen noodzakelijk zijn als deze verouderd is of kapot is gegaan. Daarnaast is het natuurlijk van belang voor iedereen die zelf aan de slag gaat met het bouwen van een woning. De watermeter moet worden aangesloten tussen de aanvoerleiding die het water vanuit het waterleidingbedrijf naar de woning pompt en de leidingen in het huis zelf. Hierdoor is goed af te lezen hoeveel water er in de woning zelf verbruikt wordt. Om een goede meting te kunnen verrichten is het belangrijk dat de meter in het huis bevestigd is. In veel huizen is dit dan ook het geval. Oudere huizen hebben soms de watermeter onder de vloer liggen, bijvoorbeeld te bereiken via een kleine kruipruimte of onder een plaat in de vloer. Met modernere woningen is het vaak zo dat de watermeter bij de andere apparaten in de meterkast geplaatst is. Uiteraard ligt het ook aan de positie van de binnenkomende leidingen. In de meterkast is het wel veel handiger om de standen af te lezen en ook voor een monteur om zijn werk te doen wanneer er reparaties nodig zijn. Het kan echter ook voorkomen dat de meter niet in het huis zelf geplaatst is maar een eindje verderop. Sommige huizen hebben in de tuin een zogenaamde waterput liggen. Deze put is volledig in de grond ingegraven en kan alleen via een luik of deksel worden geopend.

Een watermeter kopen

Wanneer een meter kapot gaat of wanneer u een nieuwe installatie wilt uitvoeren is het verstandig om een goede nieuwe meter te kopen die bij uw woonsituatie past. Bij sandervunderink.nl kunt u terecht voor veel verschillende soorten watermeters. Hier vindt u voor alle exemplaren ook een duidelijke beschrijving en een opsomming van de specificaties. Deze kunnen van elkaar verschillen en het is daarom aan te raden eerst goed na te gaan welke watermeter u nodig heeft. Tijdens een verbouwing of andere werkzaamheden is het wel zo fijn als de watermeter en alle andere benodigdheden zo snel mogelijk aan huis geleverd worden, zodat u niet veel tijd verliest. Wanneer u via de website uw bestelling plaatst worden de producten meteen in behandeling genomen. Het kopen via de webshop heeft nog enkele andere voordelen:

  • De goedkoopste producten
  • Snelle levertijd en lage verzendkosten
  • De volgende dag uw aankoop al in huis

Om een watermeter goed aan te kunnen sluiten is het van belang om de goede aansluitkoppelingen er bij te kopen. Vaak worden deze al meegeleverd en weet u zeker dat u de passende maat in huis heeft, maar wanneer dit niet zo is is het verstandig meteen de benodigde accessoires aan te schaffen. De meeste watermeters kunnen worden gekoppeld aan leidingen van 12 tot 15 mm. Ook moet u tijdens uw aankoop goed letten op het maximale meetvermogen en de maximale watertemperatuur en druk. Koppeling onderdelen zijn ook los te koop en kunnen gemakkelijk per stuk worden besteld. Het is dus niet zo dat u met een hele doos aan losse delen achterblijft, dat zou zonde zijn van het geld.

Zorgen voor een goede aansluiting

Met de juiste watermeter in huis en de benodigde koppelstukken bent u er vaak nog niet. Er zijn veel verschillende accessoires die gebruikt kunnen worden om een meter zo goed mogelijk te installeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het toevoegen van een kogelkraan. Deze kunnen zonder aftapkraan geleverd worden en zijn uiteraard verkrijgbaar in verschillende maten en uitvoeringen. Om lekken te voorkomen is het natuurlijk ook heel belangrijk om de juiste afdekknoppen te kopen. Voor het goed afdekken van een kogelkraan is het verstandig om een messing stop aan te schaffen. Deze wordt geleverd inclusief een goede afdichtring, waardoor er geen water kan lekken. Bij het aanleggen van leidingen en meters is het heel normaal dat er krommingen geplaatst moeten worden om de verschillende bochten te kunnen leggen. Deze bochten zorgen soms voor wat extra werk in het afdichten. Gas of water moet niet via de leidingen of bij de koppelingen naar de meters kunnen ontsnappen. Dit zou voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. Om zowel de haakse als rechte koppelingen helemaal af te sluiten kunt u gebruik maken van schroefdraadafdichting. Dit kan als extra accessoire bij de watermeter aangekocht worden. Deze montagevloeistof wordt geleverd in een flesje van 10 ml en kan dus voor verschillende projecten gebruikt worden. Met een goede meter in huis die degelijk is aangesloten heeft u bijna geen omkijken meer naar uw leidingen. U kunt eenvoudig aflezen wat de maandelijkse of jaarlijkse stand is. Deze stand kunt u dan doorgeven aan het waterbedrijf. Ook een monteur kan door een goede meter snel zijn werk doen en dit spaart u weer geld uit. Een meter kan met de juiste onderdelen makkelijk door uzelf geplaatst worden in een nieuwe woning.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn