Kosten verkoop woning

31 oktober 2018

Posted in Bedrijven en Bedrijfsleven

Het verkopen van een huis kan een leuke uitdagende onderneming zijn, maar ook een die veel tijd kost. Zeker als de verkoop langer duurt dan je hoopt. Daarom schakelen veel een verkoopmakelaar in, waar wel kosten verkoop woning bij komen kijken. Hoe hoog deze kosten precies zijn, dat verschilt per makelaar. Op makelaarskosten.nl staat informatie over de soort kosten waar je mee te krijgt en de tarieven die gerekend worden. Aan de hand van deze informatie, weet je ook wat een makelaar kan vragen en wanneer kosten en tarieven juist hoger zijn dan gemiddeld. Het is dan aan jou om te beoordelen of de kosten verkoop woning van deze makelaar de moeite waard zijn en of jij dit bedrag ervoor wilt betalen. Als je voor het eerst te maken hebt met de verkoop van een woning, dan is dit een hele nieuwe business. Je zal wellicht verbaasd zijn over alle kosten verkoop woning die gevraagd worden. Alleen zal je ook beseffen dat bij een gunstige verkoop, deze kosten het wel waard zijn. Helemaal als jij uiteindelijk tot de verkoopprijs wilt komen, waar jij naar streeft. Tenslotte is het voor jou belangrijk dat je winst uit je huis haalt. Hoe gunstiger de verkoop verloopt, hoe meer het de kosten waard zijn.

Wat zijn de kosten verkoop woning?

Vanwege de tijd en de deskundigheid die erbij komt kijken, kom je toch snel op het inschakelen van een makelaar. Deze in staat op objectieve en professionele wijze te onderhandelen naar de ideale verkoopprijs. In dat geval kan je rekenen op de kosten verkoop woning. Hoe de makelaar deze berekent kan erg verschillen. Zo is er een groep makelaars die een vast bedrag rekenen. Onafhankelijk van het verkoopresultaat betaal jij dit bedrag aan de makelaar. Onder dit bedrag vallen een aantal diensten die de makelaar voor jou uitvoert. Dit is een punt om uit te zoeken. Welke diensten onder deze vaste kosten verkoop woning vallen, dat kan ook per makelaar anders zijn. Voorbeelden van diensten onder deze vaste prijs zijn:

  • Promotie
  • Onderhandeling
  • Verzorgen van bezichtigingen
  • Uitvoeren van taxatie

Vooral het verzorgen van bezichtigingen en uitvoeren van taxatie vallen niet altijd onder het vaste tarief. Bij andere makelaars betaal je extra opstartkosten voor het maken van foto’s en een brochure van jouw woning. Een goede promotie en presentatie van jouw woning vraagt wel om deze diensten en die kan je het beste door een professionele makelaar laten uitvoeren. Reken dus maar op deze kosten verkoop woning.

Courtage, de makelaarsvergoeding

Onder kosten verkoop woning valt ook de courtage van de makelaar, oftewel de makelaarsvergoeding. Vaak wordt dit berekend aan de hand van een percentage van de verkoopprijs van het huis. Welk percentage gebruikelijk is, lees je op makelaarskosten.nl. Hier wordt een percentage genoemd van 1 tot 2 procent. Er kan hier dus een verschil in zitten per makelaar en dit is zeker iets om op te letten voor de kosten verkoop woning. Het is ook een tarief die niet te onderhandelen is. Het percentage ligt vaak vast en is niet aftrekbaar van de belasting. Het is dus een punt die je niet over het hoofd moet zien bij het vergelijken van makelaars. Uiteindelijk bepaal jij dus welke kosten voor jou het zwaarst wegen. Wellicht zijn de courtage kosten laag en betaal je weer meer voor een taxatie of promotie van een woning. Naast de kosten verkoop woning is ook de kennis van de makelaar belangrijk. Deze moet ervaring hebben met woningen zoals die van jou en op de hoogte zijn van de vraag van de regio. Naast kosten verkoop woning moet dit leiden tot een succesvolle verkoop van je huis.

Lees meer…

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn